Circulaţia cerebrală

Sănătatea creierului depinde foarte mult de circulaţia cerebrală. Creierul şi vasele cerebrale sunt situate în cutia craniană, un mediu închis şi care nu îşi poate extinde volumul, motiv pentru care orice variaţie de volum a vaselor intracraniene, sau a debitului sanguin cerebral, afectează substanţa cerebrală. În contrast cu restul circulaţiei sângelui din organismul nostru, circulaţia cerebrală dispune de un sistem propriu de reglare, iar leziunile arterelor carotide şi vertebrale , indiferent de aspectul lor obstructiv sau neobstructiv (tumoral sau traumatic) afectează uneori iremediabil integritatea activităţii cerebrale.

Circulaţ­ia sanguină cerebrală a evoluat  de-a lungul timpului printr-o adaptare continuă de a răspunde cu o cantitate adecvată de sânge oxigenat pentru cerinţele energetice crescute ale neuronilor, de aceea creierul beneficiază de 15%din debitul cardiac.

Circulaţia cerebrală asigură creierului cele mai importante substanţe necesare activităţii metabolice şi asigură alimentarea constantă cu sânge pentru ca acesta să funţioneze normal.Dacă creierul este privat de oxigen 1minut persoana respectivă îşi pierde cunoştinţa,iar dacă este privat de oxigen 5 minute acesta poate suferi leziuni iremediabile.

În ultimi ani tot mai multe persoane suferă de pe urma unei circulaţii deficitare, mai ales din cauza stilului sedentar de viaţă şi a dietei dezorganizate, iar cazurile accidentelor vasculare au atins un prag impresionant.

Factorii de risc care te fac mai susceptibil  dezvoltării unei afecțiuni cauzate de circulație cerebrală deficitară sunt  hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, hiperlipemia, fumatul, afecţiunile endocrine şi chiar unele medicamente.

Din nefericire o circulaţie cerebrală deficitară poate provoca foarte multe afecţiuni periculoase:

Insuficienţa circulatorie cerebrală este o afecţiune ce se caracterizează prin diminuarea fluxului sangvin către creier şi este cauzată de îngustarea temporară sau permanentă a arterelor din partea posterioară a encefalului, ce fac legătura dintre măduva spinării şi creier.

Această afecţiune  se poate produce  în special la bolnavii cu spondiloză cervicală, iar cînd aceştia fac unele mişcări ce provoacă ciocurile osoase să comprime artera, apar simptome precum ameţeli, stări de greaţă, transpiraţii reci, nelinişte şi senzaţia că „i se taie picioarele” care conduce la starea de leşin.

Anevrismul cerebral

Anevrismul este o zonă dilatata a peretelui arterial, ca o umflătură pe traiectul unei artere cerebrale care irigă creierul, iar dacă acesta se rupe se produce o hemoragie care provoacă accidentul vascular cerebral (AVC).Acesta poate provoca paralizii şi afectarea permanentă a creierului sau în cazul hemoragiei mai puternice poate provoca decesul pacientului. Predispozitia pentru dezvoltarea acestei afecţiuni poate fi moştenită sau se poate dobândi prin îngroşarea arterelor (ateroscleroza), o dată cu înaintarea în vârstă. Alţi factori de risc sunt genul – femeile fiind de 2 ori mai predispuse la ruperea unui anevrism;rasa- afroamericanii sunt mai predispuşi decât caucazienii; fumătorii intră şi ei în această categorie precum şi persoanele suferinde de hipertensiune arterială.

De cele mai multe ori aceste anevrisme nu sunt descoperite la controalele de rutină dar, dacă prezinţi migrene frecvente, tulburări de vedere, modificări ale limbajului şi dureri cervicale  sunt necesare analize amănunţite.

Accidentul vascular cerebral hemoragic este cauzat de o sângerare în interiorul creierului (numită hemoragie intra-cerebrală) sau în spaţiul din jurul creierului (numită hemoragie sub-arahnoidiană). Sângerarea în interiorul creierului este în general rezultatul unei valori crescute a tensiunii arteriale pe o perioadă mai îndelungată de timp. Sângerarea în spaţiul din jurul creierului este cauzată de ruperea unui anevrism sau de tensiunea arterială ridicată şi  care nu a fost ţinută sub control, de inflamaţia vaselor sangvine, tulburări de coagulabilitate ale sângelui,  leziuni ale capului sau gâtului care afectează vasele sangvine din aceste regiuni, iradierea terapeutică pentru cancere ale gâtului sau creierului.

Circulaţia cerebrală poate fi îmbunătăţită prin reducerea stresului, prin adoptarea unei diete sănătoase şi săracă în grăsimi nocive, să întreţii o activitate intelectuală de gen citit, jocul de şah,să ai o viaţă activă social, să ai un program echilibrat cu opt ore de somn noaptea şi să foloseşti suplimente naturale menite să stimuleze circulaţia cerebrală.

Pentru că este mai bine să previi decât să tratezi şi te-ai regăsit printre grupele de risc, iată ce îţi recomand eu:

Formulă inovativă pentru refacerea şi îmbunătăţirea funcţiilor cerebrale .

Efecte adjuvante:

– îmbunătăţeste sinteza fosfatidilcolinei, componenta majoră a materiei cenuşii (30%) şi a neurotransmiţătorilor adrenalină, acetilcolină, dopamină, noradrenalină

– creşte cantitatea de glucoză metabolizată de creier şi rata de folosire a oxigenului, participă la metabolismul mitocondrial (creierul nu are rezerve de energie fiind dependent de cantitatea de glucoză metabolizată)

– asigură protecţie antioxidantă împotriva distrugerilor neuronilor cauzate de radicalii liberi prin peroxidarea lipidelor neuronale, prelungeşte şi creşte acţiunea glutationului, a vitaminelor C, E, şi a coenzimei Q10, influenţează metabolismul acizilor graşi şi gluconeogeneza (formarea glucozei din lipide şi din proteine)

– îmbunătăţeşte funcţiile cerebrale în hipoxie (scăderea nivelului de oxigen din sânge), encefalită, encefalopatie hepatică, autism, hiperactivitate, sindrom Down, scleroză multiplă, deficit de atenţie, epilepsie, maladiile Alzheimer, Parkinson, SLA, senilitate, ataxie (tulburare de coordonare a mişcărilor musculare voluntare), paralizie facială, etc. Menţine structura şi permeabilitatea membranei celulelor nervoase prin stimularea sintezei fosfolipidelor; stimulează funcţionarea conexiunilor interneuronale

– stimulează memoria, capacitatea de concentrare, adaptabilitatea în efort intelectual

– reduce anxietatea, stresul, depresiile; echilibrează starea emoţională, comportamentul social

– reduce dimensiunea zonei de necroză şi accelerează vindecarea leziunilor în ischemiile cerebrale

– reduce demielinizarea (pierderea stratului de mielina determină apariţia sclerozei laterale amiotrofice, sclerozei multiple, deficitelor senzitivo-motorii, etc.)

– accelerează refacerea neurologică după intervenţii chirurgicale, traumatisme cerebrale sau craniene, sindroame de epuizare

– reduce edemele şi îmbunătăţeşte circulaţia cerebrală

Cebrium este un supliment alimentar ce conţine o combinaţie unică, pantetată, de aminoacizi specifici creierului, optim dozaţi, care să-l sprijine cât mai eficient în rolul său. Cebrium constă dintr-o peptonă (lanţuri scurte de aminoacizi), obţinută printr-un proces de producţie complex, din proteine naturale.

Aminoacizii sunt fragmente de proteine care asigură o varietate de funcţii metabolice, inclusiv ale sistemului nervos. Aminoacizii sunt materiale de construcţie importante, ei intrând în compoziţia neurotransmiţătorilor, care asigură performanţele organismului nostru, fiind esenţiali pentru atenţie şi memorie.

Aminoacizi precum acidul glutamic şi acidul aspartic sunt cunoscuţi ca neurotransmiţători. Serina, fenilalanina, tirozina, metionina si triptofanul sunt necesari pentru producerea altor neurotransmiţători. Valina este deosebit de importantă pentru buna funcţionare a celulelor nervoase. Neuronii care sunt protejaţi si bine hrăniţi vor avea o structură celulară mai puternică. Aceasta determină optimizarea funcţionării reţelei neuronale în ciuda factorilor externi dăunători (stres, volum mare de lucru, suprasolicitare) şi a procesului natural de îmbătrânire.

Cebrium sprijină eficient abilităţile mentale, fiind recomandat în scăderea capacităţii de concentrare, deficit de atenţie, afectarea uşoară a memoriei.

Sănătatea e mai bună decât toate! Atunci când circulaţia cerebrală nu se desfăşoară în condiţii normale,nici tu nu funcţionezi la parametrii optimi de aceea este timpul să iei măsuri.Accesează www.farmaciaardealul.ro pentru suplimente naturale ce te vor menţine sănătos şi tânăr!

Alina

One Response to Circulaţia cerebrală

  1. Nitu Marin septembrie 6, 2019 at 3:19 pm

    Un articol foarte interesant si bine echilibrat stiintific.Eu ma confrunt de la ovreme cu o stare aproape permanenta de ameteala.amai ales in pozitie orttostatica,la ridicarea in picioare din pozitia sezand sau la aplecari si ridicari bunaora pentru a lua ceva de jos.Ce produse ale farmaciei dumneavoastra credeti ca mi-ar fi benefice ca sa ameliorez acest handicap?

    Răspunde

Va rugam sa comentati acest articol. Veti primi raspuns de la specialistii Farmaciei Ardealul.