Enzimele şi rolul lor în organismul uman

enzymes

Dacă în trecut abia se întâlnea câte un caz de afecţiuni digestive, în ziua de astăzi numarul lor este în continuă creştere.

O parte importantă a procesului de digestie sunt enzimele care sunt răspunzătoare de transformarea alimentelor în nutrienţi mai uşor asimilabile de către organismul uman.

Enzimele sunt responsabile cu digestia, detoxifierea, imunitatea şi toate celelalte procese metabolice şi regeneratoare iar în acelaşi timp tot ele sunt responsabile de tonusul nostru de zi cu zi. Fiecare celulă din organismul nostru depinde de un anumit tip de enzime şi fiecare are o anumită funcţie bine definită.Absenţa unei enzime dereglează echilibrul şi provoacă îmbolnăvirea.

Enzimele sunt molecule de proteine, ce digeră hrana şi o transformă în fragmente suficient de mici pentru a fi absorbite în sânge, iar oganismul uman beneficiază de peste 2500 de tipuri de enzime. Pe măsură ce timpul trece, organismul uman nu mai secretă la fel de multe enzime şi atunci apar probleme la nivel digestiv dar şi ca tonus general.

Enzimele sunt împărţite în enzime digestive care digeră hrana (enzimele pot aparţine organismului sau pot proveni din alimente sau suplimente alimentare) şi enzime metabolice care reglează procesele metabolice din organismul uman având rol de  catalizatori la creşterea oaselor, refacerea ţesuturilor, reglarea metabolismului, vorbire, respiraţie, reproducere, auz.

Pentru a-ţi imagina mai bine ce anume fac aceste enzime iată câteva dintre ele şi rolul lor în organism:

 • Amilaza: descompune carbohidrații,reglează nivelul histaminei dacă este luată pe stomacul gol,reduce pofta de mâncare
 • Bromelaina:descompune proteinele,are efect anti-inflamator
 • Catalaza:efect antioxidant prin descompunerea peroxidului de hidrogen în apă și oxigen;se găsește în aproape toate celulele din organism
 • Celulaza: descompune celuloza și chitina
 • Hemicelulaza: descompune carbohidrații,utilă pentru polizaharidele din plante
 • Lactaza:descompune lactoza (zahărul din lapte),folosită pentru tratarea intoleranței la lactoză
 • Lipaza:descompune lipidele și îmbunătățește circularea grăsimilor, reduce nivelul de colesterol,ajută la slăbire, sprijină producția de hormoni, ajută la funcționarea vezicii biliare
 • Mucolaza: descompune mucusul, utilizată pentru congestii și sinuzite
 • Papaina:descompune proteina, efect anti-inflamator
 • Proteaza: descompune proteina, ajută sistemul imunitar, dacă este luată pe stomacul gol, reduce inflamațiile și îmbunătățește circulația
 • Serato-peptidaza: anti-inflamator.

Inamicii enzimelor

Enzimele sunt distruse prin firbere sau  preparare termică.Tratamentele ce implică raze ultraviolete distrug şi ele enzimele din organism, dar şi pesticidele şi detergenţii cu care sunt tratate fructele şi legumele au acelaşi efect nociv.

Metalele grele dar şi vârsta îşi spun cuvântul când vine vorba de enzime. Cercetările arată că în cazul amilazelor persoanele cu vârsta cuprinsă între 21-31 de ani au o cantitate de amilaze în cavitatea bucală de 30 de ori mai mare decît persoanele cu vârsta peste 69 ani.

Semintele,alunele şi nucile crude conţin inhibitori ai enzimelor care produc umflarea pancreasului. Cel mai mare conţinut de inhibitori enzimatici se găseşte în alunele crude şi germenii de grâu.

Pentru a beneficia de maximul de enzime din suplimentele alimentare vă recomand să deschideti capsulele şi să presăraţi conţinutul peste alimente pentru ca acestea să poată începe digerarea lor.  Consumă apă pentru că enzimele se activează doar dacă apa este prezentă şi în cantitate suficientă.Consumă multe fructe şi legume proaspete pentru că acestea conţin foarte multe enzime.

Pentru că majoritatea alimentelor de pe piaţă sunt tratate cu diverse substanţe ce distrug enzimele eu îţi recomand produsele:

Indicaţii terapeutice:

-menţine microflora digestivă sănătoasă şi nivelul enzimatic optim în insuficienţă pancreatică exocrină (pancreatită, cancer pancreatic)

-stimulează secreţia de pepsinogen la nivelul celulelor gastrice -stimulează digestia, reduce manifestările în sindromul de intestin permeabil, anorexie, indigestie, colite, meteorism, enterocolite, dispepsii, boala Crohn, ulcer gastric, reflux gastroesofagian, malabsorbţie, intoleranţă la gluten (boala celiacă)

-contracareaz intoleranţa la lactoză

-fibrinolitic: reduce apariţia trombozelor, a infarctului miocardic, a accidentelor vasculare, a aterosclerozei, tromboflebitei, vasculitei, angiopatiei, retinopatiei diabetice şi a amiloidozei

-antifibrozant: fibroză chistică (mucoviscidoza), mamară, renală, pancreatică, hepatică, uterină, endometrioză -reduce producţia de mucus în BPOC

-antiinflamator, antiedematos prin reducerea sintezei de prostaglandine, leucotriene şi prin inhibarea bradikininei în pancreatită, anexită, cistită, cistopielită, prostatită, dermatită atopică, acnee, otită medie şi externă, sinuzită, bronşită, astm, hematoame, contuzii, fracturi, entorse, rupturi de ligamente, bursită, tendinită, artrită reumatoidă, artroze, reumatism

-ajută la vindecarea rănilor fără cheloid, reducerea edemelor şi a limfedemelor post-chirurgicale (ex.: mastectomie)

-imunomodulator; antiviral, antibacterian, antialergic

-complementar în terapiile antitumorale: inhibă enzimele proinflamatoare COX2 şi 5-LOX direct implicate în proliferarea celulelor tumorale; reduce efectele toxice în chimio şi radioterapie

-hipocolesterolemiant

-potenţează efectul benefic al antibioticelor şi reduce efectele secundare ale acestora.

Cantitate : 60 tablete

Indicaţii terapeutice: Papaya îmbunătăţeşte în mod natural digestia şi combate neplăcerile cauzate de un regim alimentar inadecvat.

Papaya este un fruct exotic bogat în potasiu, precum şi în vitaminele A şi C. Cura de papaya este indicată celor care au probleme cu glicemia. O altă virtute a fructului se datorează enzimei papaina, care a dat rezultate foarte bune în recuperarea rapidă a bolnavilor operaţi la coloana vertebrală. Papaina dizolvă ţesuturile moarte existente în discurile bolnave. În locurile sale de baştină, seminţele fructului sunt folosite frecvent în combaterea dizenteriei şi a difteriei.

Papaya acţionează ca un supliment ideal pentru perioadele de după mese, papaya îmbunătăţeşte în mod natural digestia şi combate neplăcerile cauzate de un regim alimentar inadecvat (balonări, jenă gastrică, senzaţie de “prea-plin” etc).Papaya este folositoare în curele de slăbire şi a dat rezultate bune în tratarea celulitei.

În Peru, frunzele de papaya sunt renumite ca mijloc eficient în vindecarea rănilor şi se folosesc de asemenea, în loc de săpun, la spălatul rufelor. În India locuitorii mestecă seminţe de papaia pentru împrospătarea respiraţiei. Este menţionată în literatura de specialitate acţiunea anticancerigenă şi antiinflamatoare a acestei plante tropicale.

Papaina posedă şi însuşiri calmante. Injecţiile de papaină se folosesc pentru calmarea durerilor din inflamaţia discurilor vertebrale. Papaya are şi acţiune antibacteriană, cardiotonică, stimulează secreţia bilei, este antipiretică, antihipertensivă, purgativă şi antiparazitară.

Compoziţie: Doza zilnică recomandată (3 tablete) conţine:Papaina -45mg,Amilaza 6 mg, Proteaza – 6 mg,Fruct de papaya,(Carica papaya) – 3 mg,Carbohidrati: Sub 1 gram,Zaharuri: Sub 1 gram.

Cantitate: 90 tb masticabile

Enzimele reprezintă medicamentul viitorului, ele existând în tot cea ce este viu şi pentru că sunt implicate în toate procesele organismului nostru. Pe scurt, fără suficiente enzime sănătatea are de suferit. Pentru un tonus de invidiat accesează www.farmaciaardealul.ro unde te aştept cu şi mai multe sfaturi şi tratamente naturale!

Alina

 

Leave a Reply