Pastreaza privirea agera la orice varsta

Ochii sunt comoara vietii, iar Mama Natura are grija ca noi sa avem propriile noastre mecanisme de protectie.

Senescenta este un proces fiziologic complex, programat genetic, care actioneaza asupra intregului organism (celule, tesuturi, organe). Odata cu inaintarea in varsta, vederea noastra incepe sa isi piarda din agerime iar la nivel ocular pot aparea o serie de modificari precum: presbiopia, cataracta, degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV), glaucomul primitiv cu unghi deschis (GPUD).

Presbiopia este o tulburare a vederii de aproape care apare dupa varsta de 40 de ani datorita scaderii fiziologice a amplitudinii acomodatiei. Atfel spus, pacientul remarca dificultati la citit si are tendinta de a indeparta suprafata de lectura. Necorectata, presbiopia se manifesta prin oboseala si intepaturi oculare, cefalee, congestie conjuctivala. Tratamentul consta in prescrierea ochelarilor si se face individualizat in functie de refractia oculara preexistenta, varsta si confortul vizual al pacientului.

Cataracta apare ca urmare a opacifierii cristalinului (lentila intraoculara) si are ca rezultat impiedicarea intrarii luminii si formarea imaginii pe retina. Pacientul remarca incetosarea vederii, scaderea sensibilitatii la contrast, estomparea culorilor. In stadiile avansate acuitatea vizuala este foarte scazuta si impiedica efectuarea activitatilor curente. Tratamamentul este chirurgical si consta in indepartarea cristalinului cataractat si inlocuirea cu un cristalin artificial perfect transparent.

Degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV) este o afectiune care intereseaza macula (centrul retinei), zona responsabila pentru vederea detaliilor si a culorilor. In stadiile precoce apar mici depozite de grasimi si detritusuri care in timp se maresc si conflueaza acoperind intreaga zona centrala a fundului de ochi. Evolutia poate fi spre atrofia celulelor fotoreceptoare sau spre aparitia unor leziuni neovasculare. Afectiunea este nedureroasa si asimptomatica in stadiile initiale ceea ce face ca multi pacienti sa fie diagnosticati in stadiile avansate ale bolii cand acuitatea vizuala este foarte scazuta iar tratamentul mai putin eficient. Dintre strategiile terapeutice enumeram: consumul de fructe si legume, stoparea fumatului, reducerea colesterolului, tratamentul medicamentos (oral, injectabil).

Glaucomul primitiv cu unghi deschis (GPUD) este o afectiune neurodegenerativa care consta in distrugerea progresiva a nervului optic. Debuteaza asimptomatic, nedureros si evolueaza lent, progresiv cu alterarea vederii periferice si conservarea vederii centrale pana in stadiile finale ale bolii cand se instaleaza orbirea. Tratamentul este standardizat, individualizat si consta in: administrarea de coliruri antiglaucomatoase, terapie laser, tratament chirurgical, medicatie neuroprotectoare.

Diagnosticul tuturor afectiunilor enumerate este pus de medicul oftalmolog in urma unui examen specific complet, asociat sau nu de investigatii complementare. Tot medicul oftalmolog este cel care stabileste conduita terapeutica si frecventa consultatiilor ulterioare.

De un real ajutor sunt suplimentele alimentare care contin cei trei carotenoizi maculari: mezo-zeaxantina, luteina si zeaxantina.

In ultimii 10 ani, cercetatorii britanici au facut numeroase studii asupra efectelor benefice aduse de aportul in dieta al mezo-zeaxantinei. Acestia au observat ca administrarea de mezo-zeaxantina conduce la o crestere considerabila a performantei vizuale. Beneficiile constau in imbunatatirea contrastului vizual si adaptarea cu usurinta la lumini puternice: farurile masinilor sau stralucirea soarelui.

Zeaxantina se extrage din florile de craite (Tagetes erecta) bogate in principii active precum: carotenoizi, helenină, patuletină, flavone (cvercetagetină), uleiuri volatile (tagetonă, linalol, limonen, ocimen), alfa şi betacaroten.

Preparatele fitoterapeutice sunt recomandate persoanelor cu glaucom, cecitate nocturnă (nictalopie) şi diurnă (hemeralopie) , celor care lucrează mult la calculator sau care suprasolicită ochii prin natura profesiei (şoferi, conductori de locomotivă, radiologi, operatori calculator, piloţi, controlori trafic aerian), în menţinerea acuităţii vizuale, retinită pigmentară şi miopie.

Lutax 10 Plus este un supliment pe baza de vitamine, minerale, acizi grasi Omega 3, anticianidine, luteina FloraGLO zi zeaxantina.

Compozitie Lutax 10 Plus:

Zeaxantina – este un antioxidant care are capacitatea de absorbi lumina albastra, astfel diminuand efectele negative ale acesteia asupra ochilor.

Luteina FloraGLO –  luteina care si-a dovedit eficienta in toate studiile mari (luteina patentata si omega3 standardizat intr-o singura capsula.)

Anticianidinele – sunt coloranti naturali, prezenti in fructe si legume, care au proprietati antioxidante si antitumorale.

Acizi grasi Omega 3 – sunt benefici pentru sanatatea ochilor.

 

Mod de administrare: 1 capsula pe zi.

Vederea, cel mai de pret dar de la viata! Cu cat ochiul este mai ingrijit si mai protejat, cu atat bolile acestuia vor intarzia sa apara.

Pe www.sanafarm.ro gasiti o gama variata de suplimente benefice pentru sanatatea ochilor si pentru starea de bine a intregului organism.

Ionela

Va rugam sa comentati acest articol. Veti primi raspuns de la specialistii Farmaciei Ardealul.